هود لامینار یا هود میکروبی محفظه ای است که از آن در آزمایشگاه های زیست شناسی و میکروبیولوژی مورد استفاده قرار می گیرد.ساخت و نصب سکوبندی ازمایشگاهی این هود محیط و هوایی عاری از آلودگی را برای انجام آزمایش فراهم می کند. هود لامینار در دو نوع هود با جریان هوای افقی و جریان هوای عمودی طراحی شده است که هر کدام مصارف و کاربردهای مخصوص به خود را دارند. سرعت جریان هوا در هود لامینار 0.3 تا 0.5 متر بر ثانیه است.
کاربرد های هود لامینار
اصلی ترین کاربرد هود لامینار حفاظت از پرسنل، محیط آزمایشگاه و نمونه مورد مطالعه در برابر آلودگی ها و ذرات آئروسل است که بر اساس این که از کدام کلاس از هود لامینار استفاده می کنید میزان حفاظت متفاوت می شود.
بیشترین کاربرد هود لامینار برای کشت سلولی است چون محیطی عاری از آلودگی را برای کشت سلولی فراهم می کند اما از دیگر کاربرد های این هود می توان به استفاده از آن در صنایع داروسازی ، آرایشی و بهداشتی نیز اشاره کرد.
کلاس بندی هود لامینار
هودهای لامینار بر اساس اصل کار و سطح حفاظت به سه کلاس مختلف تقسیم می شوند:
کلاس I : برای کنترل عوامل بیماری زا متعلق به گروه خطر 1. از پرسنل و محیط آزمایشگاه حفاظت می کنند اما از نمونه مورد مطالعه حفاظتی صورت نمی گیرد.
کلاس II : برای کنترل عوامل بیماری زا متعلق به گروه خطر 2. این هود علاوه بر حفاظت از فضای کار و افراد از نمونه مورد مطالعه نیز حفاظت می کند.
کلاس III : برای کنترل عوامل بیماری زا متعلق به گروه 3خطر و 4
تفاوت هود های لامینار در مقاله لینک شده به صورت کامل ارائه شده است
فیلتر هپا هود لامینار
H.E.P.A. مخفف High-Efficiency Particulate Air است. فیلتری ساخته شده از میکروالیاف شیشه ای در هم تنیده است که با چسب اپوکسی در یک قاب آلومینیومی جوش داده شده اند. به فیلتر های هپا «فیلتر مطلق» نیز گفته می شود.
فیلتر برای موارد زیر مفید است:
- حذف ذرات آلوده (97/99 درصد ذرات با قطر 3/0 میکرومتر)
- ایجاد جریان آرام
این فیلتر به سه روش Interception ، Diffusionو Impactذرات را جذب می کند و سه عامل ضخامت فیلتر، سرعت جریان هوا و قطر الیاف تشکیل دهنده فیلتر در جذب ذرات آلوده و آیروسل ها به وسیله فیلتر هپا تاثیر دارند.
فیلتر اولپا هود لامینار
فیلتر اولپا که مخفف Ultra-Low Particulate Airاست یکی دیگر از فیلترهایی است که در هود لامینار استفاده می شود. فیلتر اولپا از نظر ساختاری شبیه فیلتر هپا است و همانند فیلتر هپا دارای ورقه هایی از جنس میکروفایبرگلاس به همراه فویل آلومینیومی جدا کننده است اما تفاوت آن ها در این است که ورقه های به کار رفته در فیلتر اولپا از الیاف ظریف تری نسبت به فیلتر هپا تشکیل شده اند.
شباهت ها و تفاوت های فیلترهای اولپا و هپا
هر دو فیلتر HEPA و ULPA برای به دام انداختن آلاینده های ذرات بسیار کوچک از جریان هوا با فشار دادن هوا به داخل یک شبکه ریز طراحی شده اند. قطر الیاف معمولاً بین 5/0 تا 2 میکرومتر است. ترکیبی از سه روش اصلی برای به دام انداختن ذرات استفاده می شود و شباهت نهایی بین هر دو فیلتر این است که گازها و بوها را از بین نمی برند. اگر نیاز به حذف گازها از یک محیط دارید، فیلتر کربن فعال ممکن است مناسب باشد.
همانطور که قبلا ذکر شد، هر دو فیلتر برای حذف ذرات بسیار کوچک طراحی شده اند، اما این که هر فیلتر چقدر در حذف کوچکترین آلاینده ها کارآمد است نیز مهم است. طبق گفته وزارت انرژی ایالات متحده (DOE)، یک فیلتر HEPA باید ذرات معلق در هوا را با قطر 0.3 میکرومتر و فیلترهای ULPA باید ذرات با قطر 0.1 را حذف کنند. فیلترهای ULPA با حذف 99.999٪ از آلاینده های موجود در هوا، کارآمدتر از فیلترهای HEPA در نظر گرفته می شوند. درجه کارایی فیلترهای HEPA 97/99 % است.
:: بازدید از این مطلب : 126
|
امتیاز مطلب : 10
|
تعداد امتیازدهندگان : 5
|
مجموع امتیاز : 5